Kuchnia

racuchy/naleśniki

Śniadaniowy placek z płatków zbożowych
Składniki:
150g jogurtu naturalnego + ok 3 łyżki na sos
2 jajka
7 łyżek mieszanych płatków zbożowych ( u mnie orkiszowe, żytnie i owsiane)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
świeże owoce ( u mnie truskawki i nektarynki)
Przygotowanie:
do blendera wbijamy jajka, dodajemy jogurt, płatki, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Miksujemy.
na patelni roztapiamy masło i wylewamy przygotowane ciasto. Ja zrobiłam jeden duży placek, ale myślę, że spokojnie można zrobić 2 mniejsze. Smażymy na niewielkim ogniu ok 2-3 min z każdej strony. Po usmażeniu pozostawiamy placek na gorącej patelni jeszcze przez ok 3 minuty.
przygotowujemy sos mieszając 3 łyżki jogurtu z łyżką miodu. Owoce myjemy i kroimy na kawałki.
placek przekładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation