Kuchnia

racuchy/naleśniki

Naleśniki śniadaniowe z bananami, cynamonem i wanilią

Dla 2-4 osób potrzebujesz:

1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
3 łyżki kakao,
1 1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 szklanki cukru,
2 łyżki rozpuszczonego masła,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 szklanka mleka,
1 bardzo dojrzały banan, rozdrobniony widelcem na miazgę,
1 jajko


1. Wymieszaj mąkę, płatki, kakao, sodę, cynamon i sól w mice. Ubij cukier, masło, wanilię, mleko, jajka i banana, na gładką masę. Powoli dodawaj suche składniki, ciągle mieszając.

2. Rozpuść trochę masła na patelni. Porcje wielkości 1/4 szklanki wylewaj na rozgrzaną patelnię i smaż 2-3 minuty, aż na powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki. Odwróć naleśniki i smaż kolejne 2 minuty.

3. Podawaj z plasterkami bananów i syropem czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation