Kuchnia

PysznoścI

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g masła

16 g cukru waniliowego

1 łyżka cukru

4 żółtka



Składniki na mus jabłkowy:

1 kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru



Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej



Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3 części ciasta i odłożyć do lodówki na 30-40 minut.

W tym czasie umyć, obrać jabłka, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać cukier, cynamon i prażyć do momentu, aż jabłka się rozpadną. Ostawić do ostygnięcia.

Formę na tartę o średnicy 29-30 cm wysmarować masłem, wysypać mąką i wyłożyć spód większą częścią ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190oC i piec 12 minut.

Wyjąć formę, wysypać na ciasto bułkę tartą a na nią równo wyłożyć mus jabłkowy. Z reszty ciasta zrobić kratkę i ułożyć na wierzchu jabłek.

Ponownie podpiekać formę w 180oC przez 30-35 minut (do złotego koloru ciasta). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation