Kuchnia

PysznoścI

Składniki:
35 dag mąki

30 dag cukru

5 jaj

1 kostka masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki kakao

1 kg tartych jabłek

cynamon do smaku



Masło, żółtka, cukier utrzeć, dodać śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Ciemną część ciasta wylać na blachę, zetrzeć na nią jabłka, posypać cynamonem, przykryć jasną częścią ciasta.

Piec około 50 minut w temperaturze 180oC.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem (ja posypałam cukrem pudrem) lub polać lukrem.



Przepis na lukier także Irytka:

10dag cukru pudru

łyżka wody

2 łyżki alkoholu

łyżka masła

Wszystkie składniki zagotować i polać wierzch ciasta.



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation