Kuchnia

przetwory

Konfitura cytrusowa z miętą

Moja dzisiejsza propozycja jest dla tych którzy, po pierwsze uwielbiają cytrusy, a po drugie mają już ogromne parcie na domowe przetwory, a owoce sezonowe wciąż drogie. Dodatkowy atut, tą konfiturę możecie przygotować nawet zimą ;-)


4 pomarańcze
2 duże czerwone grejpfruty
2 cytryny
1 kg cukru
drobno posiekane listki mięty

Wszystkie(jedną cytrynę zostawiamy) cytrusy szorujemy pod ciepłą wodą. Obieramy dokładnie ze skórek i pozbawiamy białych błonek (są gorzkie)kroimy na drobne kawałki, wsadzamy do garnka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy ponownie, czyli zagotowujemy, zdejmujemy powstałą pianę i smażymy ok 15 minut. Czekamy aż ostygnie, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i posiekane listki mięty. Gotujemy ok 10 min na małym ogniu. Po każdym gotowaniu (smażeniu) nasza konfitura będzie coraz gęściejsza. Wlewamy gorącą do wyparzonych słoików, i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation