Kuchnia

przetwory

GRZYBKI MARYNOWANE - Przepis na Przepis na grzybki marynowane - MojeGotowanie.pl


Składniki

grzybki-najlepsze borowiki
3 duże cebule
ZALEWA:
5 szkl wody
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
kilkanaście kulek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
1 łyżkę gorczycy
1 szkl octu-na końcu

Przygotowanie

Grzyby marynowane:
Przygotować zalewę :wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotować. Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła. Grzybki oczyścić, dobrze umyć. Wrzucić do gotującej się wody i gotować 5 minut. Odcedzić. Po ostudzeniu grzybki wkładać do słoiczków do 3/4 wysokości wlać zalewę i odwróconą łyżeczką wymieszać dobrze grzybki z zalewą. Jeśli będzie mało zalewy to dolać, aby grzybki były zakryte. Zakręcić. Gotować (pasteryzować) 20 minut.
I w ten sposób grzyby marynowane mamy gotowe. Grzyby marynowane - zamknięta polska jesień w słoiczkach :)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation