Kuchnia

przetwory

Czekośliwka

Składniki:
1,5 kg śliwek węgierek
200 g cukru
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka z grubym i smażyć na średnim ogniu około 2 godziny. Pamiętając o częstym mieszaniu by się nie przypaliły. Pozostawić i na drugi dzień ponownie smażyć około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem smażenia wsypać cukier, kakao, połamaną czekoladę, wymieszać i cały czas mieszając smażyć około 15 minut. Jeśli powidła po 4 godzinach smażenia są jeszcze zbyt rzadkie wydłużamy czas smażenia do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Pamiętając o tym, że po dodaniu czekolady i ostudzeniu powidła zgęstną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation