Kuchnia

przetwory

KAPARY Z NASTURCJI - składniki:
* 50 dag zielonych owoców nasturcji
* 1 łyżeczka soli. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-proc. lub 2 szklanki białego octu winnego
* 10 dag cukru
* 3 goździki
* kawałek cynamonu (2-3 cm)
KAPARY Z NASTURCJI - sposób przygotowania:
Owoce nasturcji starannie przebierz, opłucz i osącz. Zagotuj wodę z solą, włóż owoce, gotuj 10-12 minut. Następnie odcedź je i przełóż do małych słoiczków.

Przygotuj zalewę: zagotuj 1,5 szklanki wody z octem (do octu winnego nie dodawaj wody) z cukrem i korzeniami. Z zalewy wyjmij goździki i cynamon, polej owoce nasturcji. Szczelnie zakręć i pasteryzuj 15 minut w temp. 70°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation