Kuchnia

Zupy

Ale Meksyk! - Zupa meksykańska z kurczakiem i tortillą

Bardzo smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa meksykańska. Jest to idealne danie na chłodne zimowe wieczory. Kurczak, czerwona i biała fasola, kukurydza - te składniki dają gwarancję, że głód zostanie zaspokojony. W zależności od ilości dodanej przyprawy tabasco można podawać ją łagodną lub pikantną. Wszystko zależy od preferowanego smaku. Do tego wszystkiego na koniec dodajemy jeszcze pokrojoną w paseczki tortille i posypujemy serem cheddar.
Składniki:
1 puszka sosu pomidorowego
1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub paseczki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli posiekanej w piórka
kilka kropel tabasco
¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek z chili
2 pszenne tortille
Przyprawy: kmin rzymski, kolendra, przyprawa meksykańska do mięs, przyprawa chilli jalapeno
ser cheddar do dekoracji
Przygotowanie:
Wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj kostkę wołową i dolej sos pomidorowy. Zagotuj na średnim ogniu. Dodaj fasolę czerwoną i białą, kukurydzę, wyciśnięty czosnek. Do zupy dodaj także przyprawy (kmin, kolendrę i chili jalapeno) rozgniecione w moździerzu. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj bez przykrycia około 30-40 minut, aż zupa zgęstnieje.

Aby zupa zgęstniała rozgnieć kilka fasolek.

W międzyczasie pokrój, doprawionego w meksykańskiej przyprawie, kurczaka i usmaż go na oliwie z oliwek. Można zastosować oliwę z chili, dodaj pokrojoną cebulę i smaż dalej.
Gdy kurczak będzie już gotowy dodaj go do zupy i gotuj jeszcze przez chwilę. W tym czasie na patelni podgrzej z obu stron tortille i potnij je w paski.

Rozlej zupę na talerze, udekoruj paskami tortilli i posyp startym serem cheddar. Można udekorować świeżą kolendrą.
Przepis dla 4 osób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation