Kuchnia

Zupy

Zupa gulaszowa z zacierkami przepis


Przepis na gulaszową
Czas: 1,5 godziny Liczba porcji: dla 4 osób
Składniki

700 g wołowiny QMP goleń wołowa
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1/2 korzenia selera
1 pietruszka korzeń
1 marchewka
2-3 papryki
3 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat/przecier)
2 łyżki klarowanego masło
sól (ok. 2 łyżeczki lub na smak)
1 łyżeczka pieprzu
3+3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2-3 liœcie laurowe
łyżeczka kminku
1-2 łyżki mąki
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
1,7 litra wody
zacierki do podaniaœ
śmietana do podania
Moje porady

poczytajcie nasz wpis o wołowinie i jej soleniu
zacierki: ok. 5 łyżek mąki, 1 jajko, szczypta soli – zagniatam i odrywam kawałki formując kuleczki
Przepis na zupę gulaszową
KROK 1.
Przygotowanie zaczynam od pokrojenia w kostkę mięsa. Mięso solę, dodaję pieprz, do tego papryka słodka (ta część ze składników), szczyptę ostrej papryki i mieszam by mięso obkleiło się przyprawami. Obtaczam też w mące.

Przepis na zupę gulaszową
KROK 2.
Rozgrzewam tłuszcz (najlepiej masło klarowane) i przesmażam pokrojone w kostkę i paski warzywa. Marchew, pietruchę kroję w kostkę, drobno czosnek, a cebulę grubiej, za to paprykę w paski.

Przepis na zupę gulaszową
KROK 3.
Warzywa przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, kminek. Mięso podsmażam na maśle klarowanym.

Przepis na zupę gulaszową
KROK 4.
Dodaję mięso do garnka. Na patelni by odkleić tłuszcz podgrzewam wino i dodaję do garnka. Zalewam całość wodą. Dodaję trochę słodkiej papryki i gotuję.

Przepis na zupę gulaszową
KROK 5.
Jak mięso zmięknie dodaję zacierki (surowe), zagotowuję i podaję :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation