Kuchnia

Zupy

Ale Meksyk! - Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca... To tylko nieliczne przymiotniki, jakich można użyć do opisania tej zupy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka i mielone mięso wieprzowo-wołowe sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Po ugotowaniu zupa powinna "postać" jeszcze około 2-3 godzin przed podaniem, żeby się "ustała". Przed samym podaniem należy ją ponownie podgotować i podawać posypaną tartym serem. Takie podanie nadaje jej dodatkowego charakteru. Zupa idealnie nadaje się na małe przyjęcie ze znajomymi jako wstęp do "tequilli".

SKŁADNIKI:
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula pokrojona w piórka
1 kostka bulionu cielęcego
1 kostka bulionu wołowego
3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/3 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
1/3 papryki zielonej pokrojonej w drobną kostkę
1/3 papryki żółtej pokrojonej w drobną kostkę
1 papryczka jalapeno (bez nasionek)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
300-400 gram mielonego mięsa wołowego
ser zółty tarty
pół łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i nagrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę w piórkach. Podsmażamy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło. Podczas smażenia można dodać odrobinę wody.

Jak już cebula i ziemniaki się zrumienią dolewamy ok. 2l wrzącej wody i wrzucamy kostki rosołowe. Lekko podgotowujemy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, kukurydzę, fasolę, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę jalapeno (pozbawioną nasionek) oraz przyprawy.

W trakcie gotowania podsmażamy na patelni mieso mielone z dodatkiem odbrobiny przypraw. Smażymy tak długo, aż cała woda odparuje z mięsa.

Jak już lekko się zrumieni przerzucamy do gotującej się zupy i całość podgotowujemy przez mniej wiecej 30 minut. (do czasu, aż ziemniaki zmiękną)
Podawanie:
Zupę najlepiej podawać posypaną tartym serem (najlepszy cheddar) i gorącą tortillą lub z grzankami wcześniej natartymi oliwą i podpieczonymi w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation