Kuchnia

Zupy

Toskańska zupa fasolowa

TOSKAŃSKA ZUPA FASOLOWA
(4 duże porcje)
1 puszka białej fasoli,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 nieduża cukinia,
1 niedużą marchewka,
1 cebula,
2 łodygi selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
suszone oregano,
sól i pieprz,
4 łyżeczki bazyliowego pesto

Cukinię i obraną marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Seler pokroić w plasterki. Fasolę osączyć na sitku i przelać wodą.
W garnku zagotować bulion. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, seler i marchew. Gotować 10 minut. Dodać cukinię, fasolę i pomidory. Gotować kolejne 10 minut, aż marchew będzie odpowiednio miękka. Dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem i oregano.
Zupę rozlać na talerze i do każdej porcji nałożyć łyżeczkę pesto.


(na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna”)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation