Kuchnia

Kuchnia

BiteDelite – apetyczny blog kulinarny » Makaron muszle faszerowane pieczarkami

Składniki
makaron muszle ok 12 sztuk ugotowanych al dente
1 cebula pokrojona drobno
3-4 duże pieczarki, pokrojone
1 oliwa z oliwek
1 szklanka mleka
1/2 szklanki startego parmezanu (można zastąpić ewentualnie żółtym serem, np. gouda)
1/2 szklanki sera ricotta
sól, pieprz do smaku
+ więcej parmezanu do posypania



Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulkę. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić z ognia, przestudzić.
Ugotowany makaron wypełniać grzybowym farszem i układać w żaroodpornym naczyniu.
W garnku podgrzać mleko, dodać parmezan i ricottę. Gotować przez 3-4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
Sos serowy wlać powoli na dno naczynia z faszerowanymi muszelkami makaronowymi. Całość posypać jeszcze dowolna ilością parmezanu (według upodobań)
Piec w temp. 220 st C przez ok 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation