Kuchnia

Kuchnia

Przekąski z tortilli z łososiem
Tym razem chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na tortillę z łososiem na zimno. Pyszna i bardzo ciekawa przekąska, lub drugie śniadanie do pracy. Do jej przygotowania wykorzystałam łososia w kawałkach w sosie własnym, którego otrzymałam od firmy Graal. Szczerze polecam!!

Tortilla z łososiem

Składniki:

4 tortille o średnicy 20 cm (lub 2 większe)

1 puszka łososia w kawałkach w sosie własnym

100 g serka śmietankowego

pół pęczka koperku

1 duży ogórek korniszony

sól, pieprz

1/2 czerwonej cebuli

mix sałat, sałata lodowa lub rukola

Tortille podgrzać na suchej patelni około 20 sekund z obu stron (do pojawienia się pęcherzyków powietrza).

W miseczce wymieszać serek, posiekany koperek i ogórek pokrojony w drobną kostkę. Doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.

Tortille posmarować przygotowanym serkiem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę i odsączonego z zalewy łososia. Na środku ułożyć pasek sałat.

Tortille zwinąć ciasno w rulon. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin (dzięki temu tortilla stanie się miękka i całość 'nabierze' smaku).

Gotową tortillę przecinamy pod skosem na kawałki o szerokości około 1,5 - 2 cm (końcówki odcinamy i zjadamy ;)). Układamy na półmisku i przekąski gotowe :)

Tortillę możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia zabrać do pracy lub do szkoły (wtedy tortilli nie kroimy ;)).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation