Kuchnia

Kuchnia

Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą



Co kupić:

1 arkusz ciasta francuskiego
2 pomidory
2 kule sera mozzarella
1/2 szklanki tartego sera grana padano
Sól
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 jajko



Jak zrobić:

Przygotuj

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.


Przygotowanie:

Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy.

Ciasto tniemy na 12 kwadratów. W każdym kwadracie, za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi. Kwadraty ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

Roztrzepanym w miseczce jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Wierzch posypujemy startym serem grana padano.

Każdy kawałek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjmujemy je i studzimy.

W tym czasie pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Po 10 minutach odlewamy puszczony przez pomidory sok.

Ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu układamy plasterki pomidora.

Ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę. Bazylię bardzo drobno siekamy. Oba składniki mieszamy z oliwą z oliwek i smarujemy nią wierzch pomidorów.

Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation