Kuchnia
zupy
Zupa porowa
Sekretem doskonałej zupy porowej jest odpowiednie przyrządzenie pora. Warzywo to podczas lekkiego przysmażania wydobywa z siebie wspaniały orzechowy posmak. Poza tym przygotowanie tej zupy zajmie Wam na prawdę niewiele czasu.
Jako dodatek proponuję posypać zupę pokruszonymi orzechami włoskimi. Aksamitny smak zawdzięczamy śmietance. Kilka chwil i już na Waszym stole ląduje pożywna zupa porowa.
Wypróbujcie też mój przepis na zupę krem z pora.
Składniki:
3 średnie pory
1 marchewka
1,5 l bulionu drobiowego
100 ml śmietanki 30%
1 cebula
1 kieliszek białego wina półwytrawnego
oliwa
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
cukier
natka pietruszki
garść orzechów włoskich
3 kromki ciemnego pieczywa
zioła prowansalskie, chilli w proszku
Przepis
Zaczynamy od przecięcia wzdłuż porów. Następnie dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą. Potem kroimy w cienkie półplasterki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pory. Przesmażamy je 3 minuty, aż się lekko przyrumienią - dzięki temu wydobywają cudowny orzechowy posmak. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki masła oraz pokrojoną w niewielką kostkę cebulę - szklimy ok. 3 minut.
Kolejnym krokiem jest dodanie kieliszka białego wina i deglasacja tego co przywarło na spodzie, czyli za pomocą drewnianej szpatułki zeskrobujemy to co na dnie. Gdy alkohol wyparuje, dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz całość zalewamy bulionem drobiowym.
Zupę gotujemy ok. 20 minut, po czym dodajemy 100 ml śmietanki 30%, ponownie całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
W tym czasie na patelni z odrobiną oliwy rumienimy chleb pokrojony w niewielkie kromki, doprawiamy go solą, chilli oraz ziołami prowansalskimi.
Gotową zupę nalewamy na talerz, posypujemy grzankami oraz pokruszonymi orzechami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
MA==