Kuchnia

Obiadkowo

Zupa ze świezych pomidorków

Składniki

1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• kawałeczek ostrej papryczki chili
• szczypta suszonego oregano
• 1/3 szklanki białego wina
• 250 ml esencjonalnego bulionu
• 2 kg dojrzałych miękkich pomidorów (najlepiej malinowych lub bawole serce)
• 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są kwaśne)
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• świeże oregano (można zastąpić bazylią)
• kawałek (ok. 10 cm) dobrej bagietki, może być czerstwa
• do podania: tarty parmezan lub grana padano, świeże oregano lub bazylia


Przygotowanie:

W większym garnku podgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodać pokrojony w kosteczkę lub roztarty czosnek i smażyć razem przez około minutę. Dodać papryczkę chili oraz suszone oregano a po minucie smażenia wlać wino. Odparować gotując przez około 2 minuty.
Wlać gorący bulion i gotować przez 3 minuty.
Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie dodać ze skórek, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Miąższ pokroić w kostkę i dodać do garnka lub bezpośrednio nad garnkiem rozdrobnić palcami. Gotować przez 10 minut, w międzyczasie dodać cukier, ocet balsamiczny, sól morską (około 1/2 łyżeczki, ale zależy jak słony był bulion), doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę zmiksować ręcznym blenderem (żyrafą) i gotować jeszcze przez około 5 minut. Przelać przez sitko do czystego garnka, przecierać miąższ łyżką aż na sitku zbierze się niewielka ilość miąższu, głównie pestki (to należy wyrzucić). Do powstałej zupy dodać bagietkę i jak tylko zmięknie dodać łyżkę listków świeżego oregano, wszystko zmiksować blenderem i podawać z tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation