Kuchnia

KANAPECZKI

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z czerwonego wina

Składniki:

Kacze wątróbki: 500 gram
Cebula: 1 średnia
Brandy: 50 ml
Orzechy włoskie: 3 łyżki zmielonych
Masło: 100 gram + 2 łyżki do smażenia
Kaczy tłuszcz (lub masło): 100 gram
Tymianek świeży: listki z połowy doniczki
Mleko
Sól, pieprz
Rozmaryn do dekoracji

Wykonanie:

0. Dzień wcześniej oczyść wątróbkę z żyłek i błon. Zalej mlekiem i włóż do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu smak wątróbki będzie delikatniejszy.

1. Cebulkę podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy zacznie się szklić, dodaj wątróbkę i smaż 5 minut. Dodaj brandy, ale nie podpalaj. Smaż jeszcze kilka minut. Wątróbki powinny być trochę różowe w środku, ale nie surowe.

2. Rozpuść masło. Całą zawartość patelni przełóż do blendera, dodaj orzechy, tymianek, masło sól i pieprz. Zmiel na gładki mus. Puryści radzą, by przetrzeć masę na metalowym sicie, ale nie jest to konieczne. Pasztet przełóż do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Plastikową packą dokładnie wypoziomuj masę. Rozpuść kaczy smalec lub masło i polej po pasztecie, aby tłuszcz przykrył wszystko kilkucentymetrową warstwą. Dzięki temu pasztet dłużej zachowa świeżość i będzie się świetnie rozsmarowywał na pieczywie.

http://magicznyskladnik.pl/2014/03/pasztet-z-kaczych-watrobek-z-galaretka-z-czerwonego-wina/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation