Kuchnia

zupy

SKŁADNIKI:

5 szklanek esencjonalnego rosołu z drobiu, wołowiny lub koncentratu
szklanka lekko kwaśnej śmietany kremowej
łyżka masła
łyżka mąki
czubata łyżka utartego parmezanu lub żółtego, ostrego sera
2 żółtka
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego, białego pieprzu
utarty parmezan lub pikantny, żółty ser do posypania
ugotowany makaron


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku, w którym chcemy przygotować zupę, zasmażamy na maśle mąkę, cały czas mieszając (nie powinna się zrumienić, tylko stracić smak surowizny).

Krok 2.
Do mąki dodajemy utarty ser i, cały czas mieszając, zasmażamy, aż ser się rozpuści, a masa stanie się jednolita.

Krok 3.
Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia.

Krok 4.
Żółtka rozprowadzamy z 2 łyżkami wody (przegotowanej, chłodnej), dodajemy do zasmażki i, energicznie mieszając, łączymy składniki.

Krok 5.
Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, lejąc bardzo powoli i cały czas mieszając, gorący rosół.

Zupa jest gotowa po połączeniu wszystkich składników. Gdy trzeba, doprawiamy lekko do smaku.

Podajemy w szerokich kokilkach, posypaną serem lub na talerzach, z dodatkiem makaronu i/lub utartego sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation