Kuchnia

zupy

Składniki:

biała część pora
pół średniej wielkości selera
mała cebula
4 ziemniaki
2 łyżki masła
litr bulionu drobiowego
150 ml śmietanki 30%
100 g chrzanu ze słoiczka
pęczek koperku
cytryna
wędzony łosoś

Warzywa obieramy i kroimy. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i przez kilka minut przesmażamy na średnim ogniu, uważając żeby się nie przyrumieniły. Wlewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na krem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i wlewamy do zupy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do zupy. Dodajemy również sok wyciśnięty z połówki cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Zupę podajemy udekorowaną zwiniętym plastrem wędzonego łososia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation