Kuchnia

zupy

Składniki:

2 łyżki oliwy
1 duża cebula, posiekana
sól, pieprz
4 ząbki czosnku, posiekane
350 ml jasnego piwa
4 szklanki bulionu z kurczaka
1/3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 i 3/4 szklanki startego sera cheddar
1/4 szklanki pokruszonego sera pleśniowego + garść do posypania zupy
3-4 ugotowane piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
kilka plastrów wędzonego boczku, podsmażonego na chrupko
garść szczypiorku


Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, posólcie i popieprzcie, smażcie aż cebula się zeszkli. Dodajcie czosnek, a następnie piwo, zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 15 minut, aż piwo się zredukuje. Dodajcie bulion, wymieszajcie i zmiksujcie blenderem. Gotujcie kolejne 10-15 minut. W oddzielnej misce wymieszajcie ze sobą mąkę z 1/4-1/3 szklanki mleka, tak, aby powstała pasta. Dodajcie ją do zupy, wymieszajcie i dodajcie resztę mleka. Gotujcie ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajcie partiami sery, po każdym dodaniu, wymieszajcie, sprawdzając czy wszystko się rozpuściło. Dodajcie kurczaka, wymieszajcie. Podawajcie zupę udekorowaną serem pleśniowym, chrupiącym boczkiem i szczypiorkiem, możecie skropić ją dodatkową ostrym sosem, jeśli lubicie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation