Kuchnia

kuchnia

Lazania po bolońsku - Magazyn Kuchnia

Składniki
1 łodyga selera naciowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
500 g mielonej wołowiny
100 g szynki pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu
750 g pomidorów
gałka muszkatołowa
pieprz, sól do smaku
12 płatów zielonej lazanii
50 g masła
150 g mozzarelli w plastrach
100 g tartego parmezanu

Sos beszamelowy:
80 g masła
80 g mąki
1 litr mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation