Kuchnia

Do chleba

Hummus klasyczny | Człowiek z łyżką



1. Zacznijcie podobnie jak przy opisywanym kiedyś hummusie czekoladowym. W przypadku suchej ciecierzycy musicie namoczyć ją przez noc, a potem gotować ok. godziny aż zmięknie. Ciecierzyca z puszki jest od razu gotowa do akcji.

2. Wrzućcie wszystkie składniki do blendera/malaksera i zmiksujcie na gładką pastę.

3. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie chce się zmiksować, dolejcie trochę wody albo oliwy. Uważajcie, żeby nie przesadzić, bo zbyt mokry hummus nie jest już taki dobry.

Sekretem smaku jest kmin rzymski, o którym wspomniane wcześniej knajpki często zapominają i w efekcie serwuję pastę z cieciorki o smaku sezamu. Nie zapominajcie więc o kminie!

Składniki:

250 g ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini*
sok z połowy limonki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki kminu rzymskiego

*pastę tahini można zastąpić sezamem i oliwą. Weźcie trzy łyżki sezamu, uprażcie je na suchej patelni, zmieszajcie z dwoma łyżkami z oliwy i dorzućcie do miksowanej masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation