Kuchnia

Moje przepisy

KARPATKA NAJLEPSZA

Składniki:

Ciasto parzone: 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, o,5 kostki masła lub margaryny (125 g), 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

Masło lub margarynę rozpuścić w garnku, dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i wsypać całą mąkę energicznie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, do uzyskania gęstej masy. Ciasto powinno być jednolite i odchodzić od garnka. Masę odstawić do przestygnięcia. Lekko ciepłe ciasto miksować dodając po jednym jajku, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gotową masę podzielić na dwie części. Prostokątną formę o wymiarach ok. 35 x 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Jedną część ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec na złoty kolor ok. 30 minut. Tak samo upiec drugą część ciasta.

Krem: 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 laska wanilii, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka

Do 1 szklanki mleka dodać mąki, cukier waniliowy i żółtka i dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wydobyć ziarenka. Resztę mleka wlać do garnka, dodać cukier, ziarenka wanilii i przekrojoną laskę, zagotować. Gdy się zagotuje, laskę wanilii wyjąć i wlać mleko wymieszane z żółtkami i mąką, mieszając aby nie powstały grudki. Gotować ok. 1 minuty, zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na jednym blacie ciasta rozsmarować krem, przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation