Kuchnia

Moje przepisy

Czarno-białe rogaliki z orzechowym nadzieniem

Składniki:

rogaliki: 50 dag mąki, 25 dag masła, 5 dag drożdży, niepełna szklanka śmietany, 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru

nadzienie: 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka śmietany, 20 dag zmielonych orzechów i migdałów

do dekoracji: biała i ciemna polewa

Proponuję zacząć od przygotowania nadzienia: mleko i cukier zagotować w garnku, zestawić z ognia i dodać zmielone orzechy i migdały (ja oprócz orzechów i migdałów dodałam jeszcze inne bakalie: kandyzowany ananas, daktyle, skórkę pomarańczową, ale większość stanowiły orzechy i migdały i wszystkie bakalie zmieliłam w maszynce do mielenia). Wszystko razem wymieszać i ostudzić, po przestudzeniu dodać śmietanę i wymieszać. W czasie jak orzechowe nadzienie będzie się studziło przygotować ciasto na rogaliki. dscf3925

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. W naczyniu rozdrobnić drożdże, dodać szczyptę soli, cukier, wlać śmietanę, wymieszać, dodać jajka i wymieszać do połączenia składników. W mące z masłem zrobić spory dołek i wlać mieszankę mokrych składników, delikatnie połączyć z mąką i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 5 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrąg wielkości dużego talerza, przekroić na 4 ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na 2 części (kroimy podobnie jak pizzę). Z każdej części ciasta powinno powstać 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy trochę nadzienia i zwijamy formując rogalik. Rogaliki piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 25-30 minut. Po wystygnięciu rogaliki posmarować za pomocą pędzla cukierniczego jasną i ciemną polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation