Kuchnia

Moje przepisy

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ

Składniki:

75 g masła, 250 ml mleka, 12 g suchych drożdży, szczypta soli, 70 g cukru, 500 g mąki pszennej, nutella lub inny krem czekoladowy

ponadto: jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania

Masło roztopić, dodać mleko, lekko podgrzać, żeby było letnie (nie gorące!). Drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny (powinno podwoić objętość). Po wyrośnięciu ciasto dokładnie wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na okrąg wielkości dużego talerza i pokroić jak tort na 6 trójkątów. Na środek każdego trójkąta kłaść czubatą łyżeczkę nutelli i zwinąć formując rogaliki i lekko dociskając brzegi. Przełożyć rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Kiedy podrosną, posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation