Kuchnia

wega i fit

Spaghetti z marchewki - http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/12/spaghetti-z-marchewki-na-swieta.html


Uwielbiam marchewkę w każdej odsłonie, ale M. nie przepada za jej gotowaną wersją. Mama M. poleciła mi najlepszy pomysł na marchewkę ever :) Spaghetti z marchewki! Może być dodatkiem do mięsa, ryby lub oddzielnym lekkim daniem :)
Polecam Wam to marchewkowe spaghetti na święta :) Nie dosyć, że przyprawy są bardzo świąteczne, to jeszcze ten kolor! Ta smażona marchewka na stałe zagościła w moim jadłospisie :)

Składniki (na 2 os.):
6-7 marchewek
2 łyżeczki masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku drobno pokrojony (opcjonalnie)
1,5cm świeżego imbiru startego na tarce lub drobno pokrojonego
1 łyżeczka płatków chilli lub 1,5 cm świeżej papryczki chilli drobno pokrojonej
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka cukru
szczypta gałki muszkatołowej
sok z limonki lub cytryny + otarta skórka
1 łyżeczka listków świeżego tymianku

Przygotowanie:
Marchewkę obierz ze skórki, umyj, osusz, a następnie za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami obierz tworząc nitki. Możesz również bardzo drobno pokroić marchew w cieniutkie słupki, aczkolwiek dużo lepiej i szybciej jest zrobić to obieraczką. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i 1 łyżeczkę masła i podsmaż imbir, czosnek i patki chilli lub papryczkę chilli. Po chwili dodaj marchewkę i obtocz ją dokładnie w przyprawach. Dodaj cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i sok z limonki. Wymieszaj dokładnie. Na sam koniec dodaj jeszcze jedną łyżkę masła i smaż ok 2 minuty. Marchewka ma być al dente. Zdejmij z ognia i posyp listkami świeżego tymianku. Spaghetti podawaj ciepłe, udekorowane listkami mięty. Pycha!

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation