Kuchnia

wega i fit

Pieczona papryka z kaszą jaglaną i cukinią

1 duża czerwona papryka
1/3 małej cukinii
20 g kaszy jaglanej
1/3 średniej czerwonej cebuli
5-6 świeżych listków bazylii
1 jajko
świeżo zmielony pieprz
1/3 łyżeczki soli + do gotowania kaszy
1/3 łyżeczki ostrej papryki
kilka kropel oliwy z oliwek



Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem po czym wrzucamy do lekko osolonej wody (w malutkim rondelku, wystarczy 130 ml). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 6-7 minut po czym ściągamy z kuchenki zostawiamy kolejne 5 minut aby kasza wchłonęła resztę wody, ewentualny jej nadmiar odlewamy.

Na odrobinie oliwy zarumieniamy posiekaną cebulkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię, dodajemy rozdrobnioną bazylię, świeżo zmielony pieprz, ostrą paprykę i 1/3 łyżeczki soli, wlewamy na patelnię odrobinę wody i dusimy warzywa kilka minut co jakiś czas mieszając.

Gdy kasza będzie już gotowa przesypujemy ją również na patelnie, mieszamy wszystkie składniki
i odparowujemy nadmiar wody po czym odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy farsz nie będzie już gorący dodajemy do niego jajko, mieszamy całość i przekładamy do wydrążonej papryki, którą układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 minut.
Jeżeli Wasza papryka jest trochę "krzywa" i nie chce stać w pionie - połóżcie ją na papierze do pieczenia w foremce do ciasta (w keksówce), wtedy nie będzie się przewracać :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation