Kuchnia

Sałatki

Sałatka z dyni - Proste i Smaczne Przepisy

Należy mieć:
kilogram dyni
garść pekanów (alergicy: prażonych pestek z dyni)
2 małe oscypki (alergicy: kawałek chorizo lub kiełbasy typu myśliwska)
oliwę
na sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu (alergicy zamieniają na syrop klonowy)
łyżkę sosu sojowego
łyżeczkę musztardy
łyżeczkę balsamico
szczyptę kardamonu

Dynię pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm, posmarować oliwą (najlepiej za pomocą pędzla) i poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec dynię, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Ostudzone warzywo pokroić w mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z orzechami lub pestkami oraz pokrojonym w kostkę oscypkiem lub kiełbasą. Sos: wszystkie składniki umieścić w słoiczku, zakręcić i potrząsać nim tak długo, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Polać nim sałatkę tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation