Kuchnia

Przepisy

Krem z cukinii z serkiem topionym

składniki:

55 dag młodej cukinii ze skórką
1 duża słodka cebula
1 duży ząbek czosnku
1 ugotowana marchewka z bulionu – (można dać surową)
3 szklanki bulionu warzywnego
łyżka sklarowanego masła
10 dag serka topionego - (może być gouda)
sól
pieprz
świeżo otarta gałka muszkatołowa
garść świeżych liści bazylii

przyrządzanie:

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kosteczkę.
Cukinię opłucz i pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym w rondlu maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek, cukinię i ugotowaną w bulionie marchewkę, smaż mieszając 2 minuty.
Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, pod przykryciem na małym ogniu gotować 15 minut.
Dodaj serek topiony, wymieszaj żeby się rozpuścił.
Przestudź lekko zupę (od gorącego bardzo tępią się ostrza), zmiksuj razem z opłukanymi listkami bazylii.
Ponownie zagrzej, dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation