Kuchnia

śniadaniowo

MangoPapaja: Zapiekana owsianka z bananem, jabłkiem, orzechawmi i żurawinką

Chyba najlepsze śniadanie jakie miałam okazję jeść. I na dodatek fit!

Składniki (na dwie porcje):
•9 łyżek płatków owsianych
•szklanka mleka 0,5 %
•garść suszonej żurawiny
•garść orzechów włoskich
•jabłko
•banan
•łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
•pół łyżeczki cynamonu

•orzechy/mięta lub owoce do dekoracji
Płatki owsiane mieszamy z cynamonem i żurawiną, zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub kilka godzin (w wersji "na szybko" można te składniki ugotować w mleku, wtedy nie trzeba wstawiać ich do lodówki. Chodzi o to by płatki owsiane dobrze wchłonęły mleko i były miękkie). Wyciągamy płatki z lodówki, dodajemy starte jabłko i rozgniecionego na papkę banana oraz posiekany orzechy włoskie. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy płatki, posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem nagrzanego do 20 stopni. Cukier powinien się skarmelizować, całość będzie wtedy przepysznie chrupiąca i słodka.
Przed podaniem ozdabiamy orzechami, świeżymi owocami bądź po prostu miętą.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation