Kuchnia

DANIA MIĘSNE

Okruchy...: Tradycyjny obiad niedzielny
Składniki:
50 dag mielonego mięsa (wzięłam łopatkę)
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki mleka
jajko
sól, pieprz, majeranek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 szkl rosołu
2 łyżki pikantnego keczupu

sos:
1 szkl. śmietany kremówki (użyłam 18 procentowej )
2 łyżki mleka
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
sól

Wykonanie:
Tarta bułkę wymieszać z mlekiem i dodać do mięsa razem z jajkiem, sola , majerankiem. Dokładnie wyrobić i uformować 8 zrazików. Oprószyć je mąką krupczatką i usmażyć na rumiano.
Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rosołem wymieszanym z koncentratem i keczupem.
Zrobić sos: mąkę rozprowadzić w mleku, połączyć ze śmietaną i solą. Polać zraziki i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.





Kluski kładzione


Składniki:
3 szkl mąki
2 jajka
½ szkl mleka
woda (ile ciasto zabierze)
sól ,
2 łyżki oliwy do gotowania


Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać rozmieszane w mleku jajka i sól. Ubić drewnianą łyżką niezbyt ścisłe ciasto. Jeśli potrzeba dodać wodę tak aby powstało ciasto puszyste, gładkie ,lśniące.
Gotować zaraz po przygotowaniu , w wodzie z dodatkiem soli i oliwy; kładąc na wrzątek ostrą, metalową łyżeczką wąskie kluseczki. Gotować ok. 5 min. Odcedzić i przelać wrzątkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation