Kuchnia

DANIA MIĘSNE

zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

około 1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego ( wieprzowe lub wieprzowo - wołowe)
4 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
350 gramów pieczarek
1 strąk papryki
sól, pieprz
ostra i słodka papryka
0,5 kostki masła
250 gramów sera żółtego (doskonale sprawdzi się również mozzarella)


Ziemniaki ugotować (optymalnie w łupinach), pokroić na talarki.


Mięso przesmażyć na oleju, kiedy wytraci wilgoć, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną w plasterki cebulę, smażyć mieszając około 5 - 7 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, wrzucić do mięsa, ewentualnie podlać jeszcze 1/4 szklanki wody lub bulionu, przyprawić, dusić na małym ogniu do odparowania soku.
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na oleju, dodać do mięsa. Na tym samym tłuszczu, krótko podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, wrzucić ją również do mięsa, wszystko przesmażyć parę minut, często mieszając.

Naczynie żaroodporne wysmarować częścią masła, na dnie poukładać połowę ziemniaków, tak by lekko nachodziły na siebie, wyłożyć masę mięsną, rozprowadzić ją po całości.
Przykryć drugą częścią ziemniaków, na wierzch poukładać plasterki masła.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja góra - dół), zapiekać około 25 - 30 minut, do zrumienienia ziemniaków.
W tym czasie ser ścieramy na dużych oczkach (mozzarellę kroimy na plasterki), posypujemy zapiekankę i pieczemy dalej, do rozpuszczenia sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation