Kuchnia

ciasta

składniki:
1 opakowanie biszkoptów podłużnych (200g)
250g serka mascarpone
2 jajka
75g cukru
5 łyżek likieru amaretto
½ filiżanki mocnej kawy posłodzonej i ostudzonej
5g żelatyny
kakao

sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem mikserem. dalej miksując dodać mascarpone, a następnie amaretto.
gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
białka ubić na sztywną pianę i dodać do kremu. delikatnie wymieszać.
kawę przelać do płaskiej miseczki. biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać w naczyniu lub formie prostokątnej (ja zrobiłam w naczyniu żaroodpornym. naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. jeśli forma będzie za mała to najwyżej wyjdzie więcej warstw ;)). na biszkopty wyłożyć połowę kremu. kolejno ułożyć zanurzone w kawie pozostałe biszkopty i resztę kremu.
gotowe tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. przed podaniem posypać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation