Kuchnia

ciasta

Babka wielkanocna

Składniki (w temperaturze pokojowej):
4 jajka
200 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier
szklanka cukru pudru
3-4 łyżki mleka
maliny

Jajka ucieramy z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę (ok. 10 minut), dodajemy ziarenka wanilii. Następnie, mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do rozpuszczonego masła dodajemy sok z cytryny.
Do ubitych jajek dodajemy mąki i chwilkę na niskich obrotach miksujemy. Następnie dodajemy cienkim strumyczkiem masło (letnie) i miksujemy również chwilkę, do połączenia na niskich obrotach.
Formę z kominem smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą.
Masę wlewamy do formy (2/3 wysokości) i pieczemy w temp. 170 stopni ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie na ok. 10 minut, wyjmujemy, studzimy na kratce. Gdy ostygnie dekorujemy lukrem (cukier puder rozcieramy z mlekiem) oraz rozdrobnionymi malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation