Kuchnia
ciasta
BABKA DROŻDŻOWA NAJLEPSZA – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
FORMA: 25 x 10 cm
500 g mąki tortowej
20 g drożdży suchych lub 50 g świeżych
1/2 szklanki mleka, ciepłego
125 g masła lub margaryny
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1 1/2 łyżki wódki lub rumu
2-3 łyżki wody, ciepłej
Drożdże suche lub świeże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka oraz żółtka lekko roztrzepujemy. Masło, jajka, ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki. Dobrze mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto, stopniowo wlewając olej. Wyrabianie powinno trwać około 20 min. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i osuszamy. Oprószamy w mące. Do ciasta dodajemy rodzynki, startą skórkę z cytryny i chwilę wyrabiamy. Formę babkową z kominem o wym. 25 x 10 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy. Ciasto wkładamy do środka robiąc w środku dziurę na tzw. komin formy babkowej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Skórka z góry powinna być dobrze zarumieniona. Jeśli będzie za mocno się przypiekać można przykryć w trakcie pieczenia folią aluminiową. Upieczoną zostawiamy w formie na 15 min po czym lekko wyciągamy.
Cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy alkohol oraz wodę. Mieszamy dokładnie. Jeśli jest za gęsty dodajemy więcej wody.
MA==