Kuchnia

do chleba

Schab długodojrzewający [PRZEPIS] | jakugotujesz .pl


Kawałek schabu (około 600g)
Cukier
Sól
4-5 ząbków czosnku
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
Schab umyć, a następnie dokładnie osuszyć. Obtoczyć dokładnie w cukrze starając się wmasować cukier w mięso. Zamknąć w szczelnym naczyniu. My wykorzystaliśmy naczynie szklane. Odłożyć do lodówki na 24 godziny.

Po upływie tego czasu w naczyniu powinno zebrać się sporo syropu. Należy go odlać. Naczynie oraz schab umyć i dokładnie osuszyć. Schab tym razem starannie obtaczamy w soli. I ponownie, w zamkniętym naczyniu, odstawiamy na dobę do lodówki.

Tym razem również w naczyniu powinien zebrać się płyn. Ponownie myjemy oraz osuszamy mięso.

Czosnek przeciskamy przez praskę bądź bardzo drobniutko kroimy. Bazylię, oregano, pieprz ziołowy oraz słodką paprykę mieszamy. Schab najpierw nacieramy czosnkiem, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw.

No i nastał w końcu czas na pończochę. Oczywiście zamiast pończochy może to być także fragment rajstopy albo podkolanówka czy też gaza. Ważne, aby materiał był czysty i przewiewny. Schab wkładamy w pończochę i wieszamy w przewiewnym miejscu na przynajmniej cztery doby. Im dłużej schab będzie wisiał tym cieniej będzie można go później pokroić, gdyż będzie bardziej zwarty. Można go później przechowywać w lodówce nawet tydzień. Nie możemy potwierdzić tej informacji ponieważ u nas jego konsumpcja nastąpiła w znacząco krótszym czasie, co chyba najlepiej świadczy o tym, że był smaczny :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation