Kuchnia

do chleba

domowy smalec z grzybami
--------------------------------------
Składniki:

słonina świeża – 0,5 kg,

2 średnie cebule,

0,3 kg świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, kozaki),

pieprz, majeranek, szczypta soli



Słoninę pokroiłam w kostkę i zaczęłam topić w rozgrzanej, głębokiej patelni. Cebule pokroiłam w kostkę, odłożyłam.

Grzyby po oczyszczeniu wrzuciłam na wrzątek i gotowałam przez ok. 5 minut, odcedziłam, pokroiłam w kostkę.

Gdy słonina mocno się wytopiła, ale jeszcze pływały małe jasne skwarki, dorzuciłam cebulę i grzyby, smażąc dalej razem przez ok. 15 minut.

Gotowy smalec trzeba następnie przelać do szklanych słoiczków, wybierając łyżką na dno najpierw „farsz” a potem dolewając płynu (stopionego tłuszczu), by przykrył grzyby i cebulę w pojemniku.
(http://zabawnaliteraturka.blog.pl/)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation