Kuchnia

do chleba

Składniki:
1 kg surowego, nie zbyt chudego boczku (nie może być za chudy, bo pieczeń będzie sucha)
1 papryka czerwona lub po pół czerwonej i np. żółtej
1 szklanka mleka
1-2 jajka
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
majeranek i inne ulubione zioła np. tymianek
słodka paryka
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:


1. Boczek przepuść przez maszynkę.
2. Dodaj mleko, jajka , przyprawy.
3. Długo wyrabiaj na gładka masę.
4. Keksówkę wyłóż folią aluminiową.
5. Wyłóż połowę masy mięsnej, a na niej rozłóż pokrojona kolorowa paprykę.
6. Na paprykę wyłóż pozostałe mięso, dobrze dociśnij.
7. Włóż do nagrzanego piekarnika 160-180 stopni C.
8. Piecz ok. 1,5 godziny.

Keksówka powinna być szczelna, aby wytapiający się tłuszcz nie wypływał z niej i nie przypalał się,
bo spowoduje to w naszej kuchni przykry zapach i kłęby dymu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation