Kuchnia

do chleba

Czas przygotowania: 20 min.
Składniki: 1 porcja = 1 słoiczek
orzeszki ziemne bez soli – 2 szklanki
5 łyżek oleju roślinnego lub 30 g miękkiego masła
sól do smaku wedle uznania
miód 2 łyżki

Masło orzechowe – wykonanie

Krok 1
Orzeszki ziemne należy wysypać na blachę i włożyć do piekarnika do temp. 180 C na ok. 10 min. co 1 minute zruszając je aby nie przypaliły się. Następnie odstawiamy orzeszki do wystudzenia.

Krok 2
Wystudzone orzeszki wsypujemy do blendera / rozdrabniacza i rozdrabniamy je miksując przez ok. 10 min. Najpierw orzeszki tworzą suche grudki, a następnie po kilku minutach zaczyna wydzielać się z nich oleje i masa zaczyna robić się gładka.

Krok 3
Dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy aby całość dobrze się wymieszała. Dodajemy sól dla smaku – wedle uznania. Gotowe masło przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation