Kuchnia

PRZEPISY

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Składniki na ciasto :

( ok. 23-25 sztuk )

2,5 szklanki mąki pszennej

duża szczypta soli

1 szklanka gorącej wody

1 żółtko



Farsz :

220g mrożonego szpinaku w liściach

1 łyżka oleju

pół małej cebulki

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka tartego parmezanu

150g sera ricotta

sól , pieprz do smaku



Dodatkowo :

tarty parmezan

stopione masło





Sposób przygotowania :

Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli oraz żółtko . Nalewamy gorącej wody i mieszamy szybko łyżką ( by się nie poparzyć ) . Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach , tak długo aż będzie elastyczne , gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.) . Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy by odpoczęło .

W tym czasie przygotowujemy farsz . Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy szpinak . Smażymy tak długo aż szpinak się rozmrozi a woda odparuje . Do szpinaku dodajemy drobno posiekanej cebulki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę . Następnie dodajemy ser ricotta i dokładnie łączymy go ze szpinakiem . Na końcu dodajemy tarty parmezan oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku . Odstawiamy .

Ciasto dzielimy na dwie części . Obydwie części wałkujemy na cienkie placki . Na jednym układamy farsz w niewielkich odstępach ( przerwy między farszem można lekko posmarować wodą , by ciasto dobrze nam się skleiło ), a następnie przykrywamy drugim płatem ciasta . Dociskamy i wycinamy kwadraciki nożem ( radełkiem ) .

Przygotowane ravioli gotujemy w osolonej wodzie , do czasu aż zaczną wypływać na wierzch .

Podajemy polane stopionym masłem i posypane tartym parmezanem .

Pierogi po ugotowaniu i ostudzeniu można zamrozić , smakują idealnie . Również farsz ( jeśli zostanie ) można przełożyć do pojemniczka i zamrozić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation