Kuchnia

Mięsa

Rolada boczkowa na ostro


1,5-2 kg boczku surowego wieprzowego bez skóry(boczek powinien być w miarę cienki)
sól
papryka ostra
pieprz
ziele angielskie
2 -3 ząbki czosnku
majeranek
3 łyżeczki mielonych suszonych grzybków

PRZYGOTOWANIE:

Boczek umyć wytrzeć papierowym ręcznikiem,natrze solą wymieszaną z mielonymi grzybkami suszonymi.ostrą papryką ,majerankiem, rozgniecionym czosnkiem i zielem angielskim odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce (lub najlepiej na całą noc). Po tym czasie boczek zwinąć w roladę,związać szpagatem,natrzeć po wierzchu jeszcze przyprawami,wsadzić do rękawa,związać,przekuć z góry igłą w kilu miejscach,piec w 200ºC około 60 min. Po upieczeniu, boczek wyjąć, wystudzić,następnie zdjąć sznurek. Najlepiej smakuje z ćwikłą lub białym chrzanem. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation