Kuchnia

Mięsa

Kurczak zagrodowy
w marynacie miodowo-musztardowej

Składniki

1 kurczak zagrodowy (ok. 2 kg)
3 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka miodu
4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
2 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz
ćwiartka obranej cytryny
ćwiartka obranej cebuli


Przygotowanie

Kurczaka wyjąć z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej (ok. 1 godzina), opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą i pieprzem (również w środku), zużywając w sumie ok. 2 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i cebulę, sznurkiem związać nogi. Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy extra vergine. Odłożyć na minimum godzinę lub na całą noc (wtedy wkładamy go do lodówki).
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Kurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry, wstawić do piekarnika tak aby kurczak znajdował się pośrodku piekarnika czyli na kratce niżej niż połowa piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 45 minut, z tym, że pierwsze 30 minut bez przykrycia, a reszta pod luźno położonym kawałkiem folii aluminiowej. Po pierwszych 30 minutach kurczak powinien być już dobrze zrumieniony.
Po upieczeniu wyjąć kurczaka, zdjąć folię i zostawić na minimum 15 minut. Dopiero po tym czasie można go pokroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation