Kuchnia

Tarta wytrawna

Tarta z brokułami

ciasto:
1/4 szklanki mąki pszennej
150 g masła
1/4 łyżeczki soli
3-5 łyżek zimnej wody


farsz:
1 duży brokuł
2 ząbki czosnku
4 jajka
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
150 g tartego sera typu cheddar (lub innego dojrzałego, ostrego sera)
gałka muszkatołowa
pieprz kajeński
sól



W dużej misce rozetrzyj posiekane zimne masło z mąką i solą, tak aby przypominało mokry piasek. Do mieszanki dodaj 3 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto się rozpada, dodaj jeszcze 2 łyżki zimnej wody. Z zagniecionego ciasta zrób kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.

Brokuła umyj i podziel na różyczki, następnie obgotuj w osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty, odcedź i przestudź.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy z wysypaną mąką i wyłóż nim formę do tarty formując wysoki brzeg. Nakłuj widelcem i schłodź w lodówce przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasto będzie lekko złociste. Delikatnie usuń papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut.

W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę oraz drobno posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 min, aż masa się zetnie. Podawaj ciepłą lub przestudzoną do temperatury pokojowej.

www.palcelizac.gazeta.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation