Kuchnia

Tarta wytrawna

Tarta na razowym jęczmiennym spodzie z pikantnym dyniowo-serowym nadzieniem

Na tartę o średnicy 28 cm:
Na ciasto:

125 g razowej mąki jęczmiennej
125 g jasnej mąki orkiszowej (typ 630)
1 jajko,
125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
łyżeczka soli
2-3 łyżki zimnej wody (ewentualnie)
fasolki do obciążenia ciasta

Na nadzienie:

500 g miąższu dyni (już po oczyszczeniu, ok. 700 g dyni)
150 g cebuli (jedna duża)
2 łyżki oleju roślinnego/oliwy
100 g śmietany (użyłam niewarzącej się 18%)
200 g koziego twarożku
150 g goudy bez podpuszczki zwierzęcej
3 jajka z chowu wolnowybiegowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczki płatków chilli
6 łodyżek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku


Najpierw przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w robocie aż przyjmą formę większych okruchów, jeżeli składniki nie będą chciały się łączyć dodajemy po łyżce zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, którą owijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dynię obieramy obieraczką, wypestkowujemy (polecam łyżkę do lodów), ścieramy ją na drobnych oczkach na tarce lub w robocie kuchennym.Odcedzamy ją na gęstym sicie, przed wrzuceniem na patelnię dociskając mocno do ścianek sitka, aby odcisnąć nadmiar płynu.
Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy, dodajemy startą dynię, przesmażany 2-3 minuty, studzimy.
Śmietaną, kozi twarożek i jajka miksujemy na gładką masę.Doprawiamy solą, pieprzem kajeńskim, płatkami chilli i drobno posiekanym tymiankiem. Goudę ścieramy na tarce lub w robocie, połowę dodajemy do masy jajecznej.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na lekko omączonym blacie na placek średnicy ok. 5cm większej niż forma na tartę. Przekładamy je do formy, dociskamy do dna i brzegów. Dziabiemy ;-) widelcem, wysypujemy fasolki. Podpiekamy ok. 10 minut, wyjmuje fasolki.
Dynię mieszamy z połową masy jajecznej, wylewamy na ciasto. Na wierzch wylewamy pozostałą masę jajeczną.
Tartę pieczemy ok. 15-20 minut, po tym czasie posypujemy ją pozostałym serem, zapiekamy kolejne 20 minut, aż do suchego patyczka.
Studzimy ok 10 minut przed pokrojeniem. Podajemy z zielonymi liśćmi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation