Kuchnia

Tarta wytrawna

Tarta z serem kozim i smażonymi pomidorami

składniki na blachę około 23cm:

kruche ciasto:
250g mąki
150g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Usypać wgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powolo zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabić szybko ciasto, ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. Rozwałkować ciasto bardzo cienko i wyłożyć nim dokładnie blachę, dociskając brzegi. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i wsypać fasolę lub wstawić drugą foremkę, dzięki czemu ciasto będzie idealnie cienkie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.

Wypełnienie:

ser kozi twarogowy 200g
odrobina mleka lub śmietany do sera (w zależności od preferencji)
garść bazylii
kilka kolorowych pomidorów
łyża oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
orzeszki pini

Ser utrzeć z mlekiem lub śmietaną - musi mieć konsystencję twarogu. Bazylię posiekać i dodać do sera. Posolić do smaku. Przygotowaną masę rozsmarować na wystudzonym spodzie tarty. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pokrojone w plastry pomidory, chwilę smażyć, aż do zmięknięcia i delikatnie rołożyć na tarcie z serem. Posypać orzeszkami pini i przybrać drobnymi listkami bazyli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation