Kuchnia

Tarta wytrawna

tarta z bialymi szparagami i szpinakowym pesto

Składniki - kruchy spód:
250 g mąki gryczanej pełnoziarnistej (lub pszennej)
125 g schłodzonego masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej wody.

Składniki - wypełnienie tarty:
pęczek (kilkanaście sztuk) młodych, białych szparagów
4 jajka
1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego + 3 łyżki śmietany 18%
4 łyżki szpinakowego pesto (przepis znajdziecie TUTAJ)
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Składniki na kruchy spód połączyć ze sobą i krótko zagnieść.
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i umieścić w formie do tarty
(wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką).
Ciasto nakłuć dokładnie widelcem.
Ciasto (bez nadzienia) podpiec w piekarniku 10-15 minut,
a następnie wyjąć z piekarnika nie wyłączając go.
Przygotować nadzienie: dokładnie połączyć jajka z jogurtem, śmietaną i pesto. Doprawić solą.
Na podpieczony spód wylać masę jajeczną.
Tartę udekorować surowymi szparagami
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation