Kuchnia

Bezy

Biała Pavlova
Składniki:

6 białek
300g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu
500ml śmietany 30 lub 36%
owoce (najlepiej leśne, ok. 0,5 kg)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo cukier. Na koniec dodać mąkę i ocet i wymieszać lub ubić przez chwilę na najniższych obrotach.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć białka tworząc wysoki okrąg o średnicy ok 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i po ok. 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok. 1h 20 minut. Ja zazwyczaj pozostawiam na noc do ostygnięcia w piekarniku.

Jeśli ktoś spodziewa się, że wyjdzie beza, to sie myli. Masa się trochę “rozleje” na blaszce, wierzch będzie chrupiący a środek miękki. W tym tkwi sekret białej pavlovej.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno na wysokich ubrotach (u mnie trwa to 5 minut), wyłożyć na upieczony spód, udekorować owocami (najlepiej malinami, jagodami, borówkami i czerwonymi porzeczkami, z truskawkami jest równie dobra, zimą smaczna jest z pestkami granatu). Od razu podawać lub chwilę po przygotowaniu (aby beza nie nasiąknęła w lodówce śmietaną).

Biała Pavlova zyskała zachwyt mojej koleżanki, dla której zrobię 7 sztuk w ramach tortu weselnego (pytanie, co zrobić z 42 żółtkami :) ) :) To dotychczas największy komplement dla tego deseru :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation