Kuchnia

Bezy

Beza Pavłovej z letnimi owocami i frużeliną
przepis własny

Składniki:
6 białek
300g cukru
1 łyżeczka japońskiego octu ryżowego
2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
250g serka mascarpone
250ml śmietany kremówki 36%
50g cukru
200g frużeliny ( użyłam z owoców leśnych )
świeże owoce do dekoracji wierzchu + listki mięty
szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywno, gdy już są ubite dodawać po trochu cukier dalej ubijając. Następnie dodać ocet ryżowy i mąkę. Rozgrzać piekarnik do 160', na papierze narysować okrą około 22 cm i wyłożyć na niego ubitą pianę z białek.
Włożyć do nagrzanego pieca na 5 min, następnie po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100' i piec kolejne 60 minut do wysuszenia bezy. Wyciągnąć z pieca upieczoną bezę i odstawić na co najmniej 6 godzin do ostygnięcia w przeciwnym razie nie uda się jej ściągnąć z papieru ( musi być całkowicie sucha )
Mascarpone wymieszać z cukrem na jednolitą masę, ubić kremówkę na sztywno, dodać ją do mascarpone, delikatnie wymieszać. Gdy już przełożyliśmy bezę na paterkę, nakładamy na jej wierzch frużelinę, krem z mascarpone i świeże owoce dekorując listkami mięty. Włożyć na około godziny do lodówki, podawać schłodzoną. Jest pyszna!
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation