Biała Pavlova
http://slodkokwasna.blox.pl/2013/02/Biala-Pavlova.html
Beza:
6 białek + szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1-1,5 szklanki cukru pudru
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier łyżka po łyżce zaczynając od kryształu, a kończąc na cukrze pudrze. Jak piana będzie błyszcząca i przyjmie konsystencję łatwą do formowania wmiksowujemy ocet i mąkę.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 20-25cm. Wykładamy pianę i w okręgu formujemy półkolistą górę. Boki zbieramy łyżką do góry, dzięki czemu po upieczeniu beza będzie miała ładną, regularną fakturę.Pieczenie bezy odbywa się dwuetapowo:
Bezę wstawiamy na 5-7 minut do rozgrzanego na 180'C piekarnika, aby się przyrumieniła. Potem zmniejszamy temperaturę do 140-130'C (zależy od piekarnika, beza ma przestać ciemnieć) i pieczemy ją przez 90 min. Ciasto studzimy na kratce lub blasze. Nie zostawiajmy jej w zamkniętym piekarniku, bo straci chrupkość. Tak przygotowany spód możemy zrobić nawet 3 dni przed podaniem.
Ciasto dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną z odrobiną cukru pudru (np. 400 ml śmietany 30% + 1,5 łyżki cukru pudru). Dodejamy śmietan-fixu, jeśli śmietana w dobrym stanie ma przetrwać do jutra. Dekorujemy ulubionymi owocami, najlepiej kwaśnymi. U mnie są płaty świeżego kokosa i marakuja.
Samczego :)!
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